Продукты без глютена

Продукты без глютена




Produkty niezawierające glutenu:
ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa.

Alternatywy dla mąki glutenowej:

  •  Mąka gryczana
  •  Mąka ryżowa
  •  Mąka kukurydziana
  •  Mąka z amarantusa i amarantus
  •  Mąka ziemniaczana
  •  Tapioka (mąka z manioku)
  •  Mąka z ciecierzycy (cieciorki)
  •  Mąka sojowa
  •  Marcepan (mąka migdałowa)