Przyprawa do mięsa i ryżu kabsa mix Durra
Mieszanka przypraw do kabsy, czyli klasycznego dania rodem z Arabii Saudyjskiej,
ale popularnego także w Katarze, czy Kuwejcie.
Najczęściej przygotowane danie jest z długoziarnistego ryżu (np. basmati) jagnięciny lub kurczaka z dodatkiem warzyw i mieszanki przypraw Kabsa.
Przepis na doskonałą kabse:
-800g mielonej jagnięciny
-2 szalotki drobno posiekane
-1 jajko
-masło klarowane do smażenia
-600g ryżu basmati
-2 duże cebule pokrojone z słupki
-1,5 l bulion warzywny
-garść rodzynek
-1 marchewka pokrojona w słupki
-1 łyżka mieszanki przypraw Kabsa
-szczypta tartej skórki z limonki
-pomidor pokrojony na ćwiartki
Mięso jagnięce wymieszaj z jajkiem, drobno posiekaną szalotką, przyprawą Kabsa, uformuj kulki o średnicy około 3-4 cm.
Smaż na maśle 4 minuty
Ryż zalej wodą i odstaw na 1 godzinę , odlej wodę.
Na maśle podsmaż warzywa aż będą miękkie, dodaj bulion, wsyp ryż basmati ,
dodaj skórkę z limonki, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 15-20 minut pod przykryciem.
Gdy cała ciecz wchłonie się przełóż ryż na półmisek, udekoruj mięsem, i rodzynkami.
Opakowanie zawiera 75g produktu.
Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.