bindhi,bhindi,okra,sabji,indian vegetable,bamia,chili,green chilli,guvar,tinda,drumstic,loki,giya,corrinder,mint,brinjal,bengan,vegetables,fresh,green mango,tindli,parval,kakrol,giya,singhi,sajjan,cluster beans,turai,turi,ivy gourd,bottle gourd,snake gourd,curryleaves,leaf,gombo, arabi,amla,banan, plantain,yam,casava,maniok,onien,small,bair,karella,papaya,drum stic leaf,coconut,carrot,methi,guava,amrut,paan leaves,neem leaf,papdi,seem,garlic,lasan,losson,green plantains,yellow plantains,yam,sweet potato,lauki,zwana jako długi melon,Fasola Guar
Okra / Gombo / Bamia – nazwana „kobiece palce”
Roślina uprawiana w tropikalnych i ciepłych regionach świata. Ma jadalne strąki i może być spożywana na surowo, ale lepiej smakuje, gdy się ją lekko sparzy, udusi na parze lub podsmaży. Okra ma mało kalorii, ale jest pełna składników odżywczych. Charakteryzuje się wysokim poziomem błonnika, witamin: A, B, C, K; a także minerałów: wapnia, potasu, żelaza i cynku.
Okra jest jednym z niewielu warzyw o wysokiej zawartości składników czynnych (phytonutrients) i przeciwutleniaczy jak beta-karoten, xantina i luteina.
Okra pomaga:
- w anemii – wspomaga produkcję czerwonych krwinek,
- przy kuracjach antyrakowych – dzięki działaniom antyoksydantów wyłapujących wolne rodniki,
- przy astmie – dzięki dużej zawartości witaminy C,
- w osteoporozie – zawartość kwasu foliowego, jako budulca kości,
- cholesterol – rozpuszczalny błonnik pomaga zredukować stężony cholesterol
- jelita – przyczynia się do wzrostu populacji właściwych bakterii w jelitach,
Okry należy unikać, gdy wcześniej występowały problemy z wątrobą.
Smażona Okra z liśćmi Curry
Składniki:
Sposób przygotowania:
Product options
Dodatkowe informacje: