Założona w 1959 roku przez Mr Suterwalla, TRS to wiodąca globalnie firma oferująca etniczne przyprawy. Znana z rygorystycznych standardów jakości i dokładnego czyszczenia, TRS cieszy się uznaniem za dostarczanie jednych z najlepszych produktów na rynku.
Czarna soczewica łamana, znana również jako Urad Dal lub czarna fasola matpe, to popularny składnik kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka, błonnika, kwasów foliowych, a także minerałów, takich jak żelazo, fosfor, magnez i cynk. Soczewica ta jest doskonałym źródłem energii, przy jednoczesnym niskim indeksie glikemicznym, co czyni ją idealnym produktem dla diabetyków, ponieważ pomaga stabilizować poziom cukru we krwi. Ma niski poziom tłuszczu, a jej regularne spożywanie wspomaga zdrowie układu pokarmowego, przemianę materii, a także może obniżać poziom cholesterolu.
Czarna soczewica jest składnikiem wielu tradycyjnych indyjskich potraw, takich jak curry, zupy, dania jednogarnkowe oraz przystawki. Dzięki swojej wszechstronności jest popularnym wyborem w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Jest też niskokaloryczna, co sprawia, że doskonale sprawdza się w dietach odchudzających. Ze względu na wysoką zawartość błonnika wspomaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i poprawia ogólną kondycję układu pokarmowego.
Przed przygotowaniem Urad Dal zaleca się moczenie przez co najmniej kilka godzin, co ułatwia późniejsze gotowanie oraz sprawia, że soczewica staje się łatwiej przyswajalna. Tradycyjnie w Indiach czarna soczewica jest używana do przygotowywania potraw takich jak dosa, idli czy dahi wada.
Jak gotować Urad Dal: Namoczyć jedną szklankę soczewicy w czterech szklankach wody przez około 8 godzin. Po namoczeniu soczewicę można gotować i dodawać do różnych dań. Przepis na czarną soczewicę z pomidorami i cebulą to prosty i popularny sposób na wykorzystanie Urad Dal. Wystarczy podsmażyć cebulę, pomidory, dodając przyprawy, takie jak kminek, kurkuma, garam masala i kolendra, a następnie dodać ugotowaną soczewicę i gotować przez kilka minut.
Czarna soczewica łamana jest bogata w żelazo, co czyni ją dobrym wyborem dla osób zmagających się z anemią. Jest również źródłem witamin z grupy B, które wspomagają zdrowie układu nerwowego, a także wspierają procesy metaboliczne.
Czarna soczewica łamana (URID)
Czarna soczewica jest bardzo popularna w Indiach i Azji. Zawiera dużo białka, mało tłuszczu, węglowodany, kwasy foliowe, dużo błonnika i minerałów. Posiada niski indeks glikemiczny.
Idealna do curry, dań jednogarnkowych i zup.
Czarna soczewica zawiera dużo białka, kwas foliowy, mało tłuszczu, węglowodanów, oraz mnóstwo błonnika i minerałów. Jest też mało kaloryczna i posiada niski poziom indeksu glikemicznego, dlatego śmiało mogą ja spożywać cukrzycy, gdyż stabilizuje poziom cukru we krwi. Ma również żelazo przydatne osobom skłonnym do anemii. Ponad to jest źródłem fosforu, magnezu, cynku oraz witaminy B. Ma dobroczynny wpływ na cerę, wspomaga układ pokarmowy, przemioanę materii, odchudzanie, a przede wszystkim obniża cholesterol.
Przed gotowaniem należy namoczyć (minimum parę godzin)
Jak gotować Urad Dal
Weź jedną misę Urad Dal do miski i dodaj 4 szklanki wody i pozostaw ją na co najmniej 8 godzin. Otrzymasz 3 kubki Urad Dal.
Moczony Urad Dal można stosować bezpośrednio w sałatce.
Tradycyjnie w południowych Indiach to soakedurad dal jest zemleć w celu wytworzenia papki i stosowane jako główne składniki do przygotowywania Dosa, Masala dosę, idli i DAHI wada.
Jest również stosowany do przyrządzania patelni na patelni. Aby przygotować dania z tradycyjnej Punjabi ÚŘAD Dal, dal się namoczoną w zamkniętym naczynku z wodą i umieścić w dużym płomieniu na 10 minut, pozostawić częściowo gotować.
Ugotowany teraz Urad Dal jest gotowy do przygotowania różnych pysznych indyjskich przepisów. Indyjski przepis: Urad Dal z cebulą i pomidorami.
Ecipe Składniki na czarną pestkę (Urad Dal) z cebulą i pomidorami:
Urad dal (Black Gram) - 1 szklanka
kminek (Jeera) - 1/3 łyżeczki
Pomidory - 2 średniej wielkości
Cebula - 1 średniej wielkości
Zielone chilli - 2
Sól dla smaku
Red Chili Powder - 1/3 łyżeczki
Garam Masala - 1/4 łyżeczki
Proszek z mango (Amchur Powder) - 1/3 łyżeczki
kolendra w proszku (Dhania Powder) - 1 łyżeczka
Liście kolendry - 1 łyżka
Turmeric Powder - 3 szczypnięcia
Pasta z imbirem - 1 "
Pasta z mielonego czosnku - 2 ząbki
Asafoetida (Hing) - kilka uszczypnięć
Olej roślinny lub Ghee - 1 łyżka
Woda - 4 filiżanki
Metoda przygotowania czarnego grama (Urad Dal):
Rozgrzej olej na patelni.
Dodaj nasiona hing i kminek
Dodaj posiekany imbir, czosnek i tartą cebulę.
Gotuj, aż staną się różowe.
Teraz dodaj starte pomidory i posiekane zielone chili. Dobrze wymieszaj.
Dodaj czerwony proszek chili, amchoor, garam masala, proszek kolendry. Dobrze wymieszaj i gotuj, aż mieszanina oddzieli się od oleju.
Teraz dodaj do tego ugotowanego dal.
Udekoruj dal posiekanymi liśćmi kolendry.
Podawaj na gorąco z ryżem / chapati.
Inne hinduskie przepisy z Urad Dal są
Dosa Masala dosa, Zwykły dosa Idli, Urad dal khichri, Urad dal ke laddu, Urad dal Paysum , Urad dal mix kachori , Dahi vada, mix dal przepis , Urad dal tarka , Pomidor urad dal , Pikantny urad da
Inne nazwy:
Podział na Urid dal, Saboth Urad Dhal, Kali Dhal, Sabooth Maash ki Dhal, Adad Dal, dhoye urad, Safed urad, białe soczewica, Urad dal, Urd, urid, fasola matpe, soczewica blacke, sabit zacier, Ulunathu, Minumulu, Uddina bele , Biri dali, Urdbohne
Opcje produktu
Dodatkowe informacje:
Marka: | TRS |