Ivy Gourd / Tindora
Owoce tindora są małe, jajowate do elipsoidalnego kształtu. Skórka jest gładka z jasnymi prążkami w odcieniach bladozielonych, ciemnozielonych i białych. Pod powierzchnią półprzezroczysty biały miąższ jest wodnisty i chrupiący, . Młode owoce tindora są soczyste i chrupiące, z łagodnym, lekko gorzkim posmakiem. W miarę dojrzewania owoc staje się miękki i słodszy.
Tindora jest dobrym źródłem witaminy A, witaminy B i beta-karotenu. Znany jest również ze swoich właściwości eliminujących toksyny i może pomóc w oczyszczeniu krwioobiegu.
Tindora może być spożywana na surowo jako warzywo sałatkowe, chociaż jej gorzki smak może być silny, więc dodanie octu i cukru może zmniejszyć lub usunąć gorzki posmak, jaki mogą nadać owoce.
Owoce są chętniej gotowane i dodawane do curry, stir-fry i używane jako główny składnik indyjskich marynat i chutneyów.
Można je również polać przyprawami i upiec jako chrupiący dodatek. W Indiach Tindora jest powszechnie stosowana w urad dal, czyli Tindorze namoczonej w ciepłej wodzie ugotowanej z soczewicą, Tindora Payla, która jest Tindora zmieszana z przyprawami i suszoną, pieczoną soczewicą lub wolno gotowana w mleku kokosowym jako pikantne curry.
Tindora absorbs the accompanying flavors naturally. It goes well with ginger, garlic, chili peppers, stewed meats and vegetables, roasted fish, coconut cream, peanuts, pickled spices such as mustard and coriander, light vinegar, and flavors such as cumin and coriander. The fruit is perishable and is kept in a refrigerator in a paper bag for up to a week.
Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.