Mąka z ciecierzycy Gram Flour TRS 2kg

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: TRS
  • Kod producenta: 5017689008352
  • Dostępność: Jest
    Czas realizacji: 24 godziny
  • szt.
  • Cena netto: 23,00 zł / szt. 23,00 zł / szt.

W 1959 roku Mr Suterwalla wyruszył w podróż dookoła świata w poszukiwaniu etnicznych przypraw. W efekcie jego osobistej pasji i zaangażowania powstała firma TRS, która dziś jest jednym z największych na świecie producentem przypraw etnicznych. Produkty TRS są uznawane za jedne z najlepszych dzięki nieustannej kontroli dostawców, wyśrubowanym standardom kontroli jakości i bardzo dokładnemu czyszczeniu.

TRS Besan Flour to najwyższej jakości mąka z ciecierzycy, ceniona w kuchni indyjskiej za swoją wszechstronność i wartości odżywcze. Idealna do przygotowywania tradycyjnych dań, takich jak pakora, besan chilla, methi thepla oraz różnorodnych przekąsek i wypieków np. barfi, ladoo, halwa. Mąka besan jest również doskonałym zagęszczaczem do zup i sosów oraz świetnym składnikiem ciast i naleśników, nadając potrawom delikatną, orzechową nutę.

100% mielona ciecierzyca

Przykładowy przepis:

 

Pakora z warzywami

Pakora jest to indyjska przekąska z dodatkiem różnych warzyw, które są maczane w cieście z mąki z ciecierzycy (besan) i smażone na oleju. 

 

Składniki:

- po ok. 1/4 szklanki warzyw różnego rodzaju, np: marchewka, kalafior, papryka, zielona fasolka, brokuł*

-1/2 łyżeczki posiekanego świeżego chilli (można pominąć)

-1/2 łyżeczki posiekanego imbiru

-1/4 szklanki posiekanej cebuli

 

Przyprawy:

-po szczypcie mielonej kukrumy i hing (asafetyda)

-po 1/4 łyżeczki: nasion ajwan, chilli mielonego, Garam Masala

-sól według uznania

 

-1/2 szkl. Mąki z ciecierzycy TRS

-1/4 szkl. wody

 

-olej do smażenia

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa umyć, obrać, a następnie drobno posiekać lub zetrzeć na tarce na grubych oczkch. Umieść wszystko w misce. Dodać posiekane zielone chilli, imbir, cebule i wymieszać. Dodać wszystkie przyprawyi ponownie wymieszać. Dodać mąkę z ciecierzycy, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie wlewać małymi porcjami wodę, aż powstanie gęstę ale lejącę się ciasto. 
  2. W szerokim rondlu rozgrzać olej (minimum 4cm powyżej dna). Wykładać po łyżce ciasta z warzywami i smażyć na średnio-dużym ogniu z obu stron na złoty kolor (olej powinien być odpowiednio mocno nagrzany, temp ok. 180 stopni C).
  3. Serwować pakora kiedy są jeszcze gorące z dodatkiem Chutneya (np. Green, Mint) albo ketchupem. Warto je posypać również Chaat Masala.

 

*warzywa można również pokroić w kawałki (np. ziemniaka), czy plasterki (np. cukinie), maczać w cieście i smażyć tak samo jak w przepisie powyżej.


Dodatkowe informacje:

Kraj pochodzenia: Holandia
Marka: TRS
Rodzaj: mąka z ciecierzycy
Stan opakowania: oryginalne
Nazwa handlowa: Gram Flour TRS
Produkt nie zawiera: nie dotyczy
Cechy dodatkowe: wegańskie
Waga (g): 2000

Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.