Mąka z ciecierzycy Gram Flour TRS 1kg

  • szt.
  • Cena netto: 11,43 zł / szt. 12,00 zł / szt.
  • Niedostępny

Founded in 1959 by Mr Suterwall, TRS is a leading global ethnic spice company. Known for its rigorous quality standards and thorough cleaning, TRS is recognized for providing some of the best products on the market.

TRS Besan Flour to mąka z ciecierzycy najwyższej jakości, która jest nieodzownym składnikiem w kuchni indyjskiej, ceniona za swoją wszechstronność i bogactwo wartości odżywczych. Besan, znana również jako mąka z ciecierzycy, jest podstawą wielu tradycyjnych potraw, takich jak pakora, besan chilla, methi thepla oraz różnorodne przekąski, słodycze i wypieki, takie jak barfi, ladoo czy halwa. Dzięki swojemu delikatnemu, orzechowemu smakowi doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami, nadając potrawom wyjątkowego charakteru. Mąka z ciecierzycy jest bogata w białko roślinne, co czyni ją idealnym wyborem dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Besan jest również doskonałym źródłem błonnika, który wspiera trawienie i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Mąka ta doskonale sprawdza się jako zagęszczacz do zup i sosów, a także jako składnik ciast, naleśników i chleba bezglutenowego. Jej wszechstronność pozwala na eksperymentowanie z różnymi przepisami, zarówno w tradycyjnej, jak i nowoczesnej kuchni. Oprócz zastosowań kulinarnych, besan ma również właściwości kosmetyczne – jest często wykorzystywana do przygotowywania naturalnych maseczek do twarzy, które pomagają w pielęgnacji skóry. Produkt marki TRS gwarantuje najwyższą jakość, dzięki starannemu procesowi mielenia i selekcji ciecierzycy. TRS Besan Flour to zdrowa i naturalna alternatywa dla tradycyjnych mąk, która wzbogaci smak i wartości odżywcze każdego dania.

 

100% mielona ciecierzyca

Przykładowy przepis:

 

Pakora z warzywami

Pakora jest to indyjska przekąska z dodatkiem różnych warzyw, które są maczane w cieście z mąki z ciecierzycy (besan) i smażone na oleju. 

 

Składniki:

- po ok. 1/4 szklanki warzyw różnego rodzaju, np: marchewka, kalafior, papryka, zielona fasolka, brokuł*

-1/2 łyżeczki posiekanego świeżego chilli (można pominąć)

-1/2 łyżeczki posiekanego imbiru

-1/4 szklanki posiekanej cebuli

 

Przyprawy:

-po szczypcie mielonej kukrumy i hing (asafetyda)

-po 1/4 łyżeczki: nasion ajwan, chilli mielonego, Garam Masala

-sól według uznania

 

-1/2 szkl. Mąki z ciecierzycy TRS

-1/4 szkl. wody

 

-olej do smażenia

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa umyć, obrać, a następnie drobno posiekać lub zetrzeć na tarce na grubych oczkch. Umieść wszystko w misce. Dodać posiekane zielone chilli, imbir, cebule i wymieszać. Dodać wszystkie przyprawyi ponownie wymieszać. Dodać mąkę z ciecierzycy, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie wlewać małymi porcjami wodę, aż powstanie gęstę ale lejącę się ciasto. 
  2. W szerokim rondlu rozgrzać olej (minimum 4cm powyżej dna). Wykładać po łyżce ciasta z warzywami i smażyć na średnio-dużym ogniu z obu stron na złoty kolor (olej powinien być odpowiednio mocno nagrzany, temp ok. 180 stopni C).
  3. Serve the pakoras while still hot with some Chutney (e.g. Green, Mint) or Ketchup. You can also sprinkle some Chaat Masala on them .

 

*vegetables can also be cut into pieces (e.g. potatoes) or slices (e.g. zucchini), dipped in batter and fried in the same way as in the recipe above.


Dodatkowe informacje:

Kraj pochodzenia: Holandia
Marka: TRS
Rodzaj: mąka z ciecierzycy
Stan opakowania: oryginalne
Nazwa handlowa: Gram Flour TRS
Produkt nie zawiera: nie dotyczy
Cechy dodatkowe: wegańskie
Waga (g): 1000

Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.