Red Spinach Liście (Lal Shak pęczek)

  • Add feedback:
  • Manufacturer: Fresh-Veg
  • Availability: Exists
  • szt.
  • Net Price: 10.00 zł / szt. 10.00 zł / szt.

Liście Gongura

 

Gongura to roślina liściasta, która ma wiele zastosowań kulinarnych. Występuje w dwóch odmianach, zielonych liściach i czerwonych łodygach. W kuchni indyjskiej dobrze znane przepisy to Gongura Pappu, Gongura chutney, Pulla Gongura, Pulihora Gongura.

 

Gongura jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, ryboflawiny, żelaza, cynku, przeciwutleniaczy oraz witamin A, B6 i C.

 

Liście Roselle mogą być marynowane, gotowane na parze, blanszowane lub mielone na pastę (i łączone z czosnkiem, chili i solą, aby uzyskać chutney). Kwaśne liście potęgują bogaty smak roślin strączkowych i tłustych mięs, dzięki czemu są doskonałym uzupełnieniem dań z soczewicy, czy baraniny. Liście można gotować z krewetkami, małżami i rybami, a także stosować na surowo w sałatkach.

Liście Gongury są zwykle przygotowywane z profilami smakowymi tamaryndowca, czerwonej i zielonej papryczki chilli, kurkumy, kminu, cebuli, czosnku, sezamu i curry.

Aby zachować świeżość na dłużej warto owinąć liście w wilgotny ręcznik papierowy i przechowywać w plastikowej torbie w lodówce.

 

 

Inne nazwy: gongura, Puntikura, roselle, Hibiscus sabdariffa, Ambada, Pitwaa, Pulicha Keerai



Ask a question about the product. Our team will be happy to provide a detailed answer to your inquiry.