Liście Gongura
Gongura to roślina liściasta, która ma wiele zastosowań kulinarnych. Występuje w dwóch odmianach, zielonych liściach i czerwonych łodygach. W kuchni indyjskiej dobrze znane przepisy to Gongura Pappu, Gongura chutney, Pulla Gongura, Pulihora Gongura.
Gongura jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, ryboflawiny, żelaza, cynku, przeciwutleniaczy oraz witamin A, B6 i C.
Liście Roselle mogą być marynowane, gotowane na parze, blanszowane lub mielone na pastę (i łączone z czosnkiem, chili i solą, aby uzyskać chutney). Kwaśne liście potęgują bogaty smak roślin strączkowych i tłustych mięs, dzięki czemu są doskonałym uzupełnieniem dań z soczewicy, czy baraniny. Liście można gotować z krewetkami, małżami i rybami, a także stosować na surowo w sałatkach.
Liście Gongury są zwykle przygotowywane z profilami smakowymi tamaryndowca, czerwonej i zielonej papryczki chilli, kurkumy, kminu, cebuli, czosnku, sezamu i curry.
Aby zachować świeżość na dłużej warto owinąć liście w wilgotny ręcznik papierowy i przechowywać w plastikowej torbie w lodówce.
Inne nazwy: gongura, Puntikura, roselle, Hibiscus sabdariffa, Ambada, Pitwaa, Pulicha Keerai
Ask a question about the product. Our team will be happy to provide a detailed answer to your inquiry.