Składniki:
- 4 puszki pomidorów krojonych
- 1 szklanka fasoli guar
- ½ szklanki owoców drzewa chrzanowego (drumsticks)
- 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 łyżeczki oleju
- 1 łyżeczka nasion musztardowca
- 1 łyżeczka kuminu
- duża sztypta sproszkowanej asafetydy
- ¼ szklanki mąki z cieciorki
- 5 liści curry
- sól wg. uznania
- 2 łyżeczki zielonej pasty chilli z imbirem
- ¾ szklanki okry pokrojonej na kawałki
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki garam masala
Do średniego garnka włóż pomidory i zalej dwiema szklankami wody. Gotuj na wolnym ogniu aż rozmięknął. Następnie wyłóż do miski i pozwól ostygnąć. Gdy będą chłodniejsze, zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do czystego garnka wlej dwie szklanki wody i wrzuć fasolę guar oraz drumsticksy. Wymieszaj, gotując ok 5min na średnim ogniu. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj przez kolejne 5-7min. Po ugotowaniu nie odlewaj wywaru.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć nasiona musztardowca oraz kumin. Kiedy popękają, dodaj mąkę z ciecierzycy, asafetydę i smaż przez 1-2 min. Dodaj liście curry, zblendowane pomidory oraz ugotowane wcześniej warzywa wraz z wywarem. Gotuj przez 5-7min od czasu, do czasu mieszając.
Dodaj imbirową pastę curry, sól, okrę i smaż przez kolejne 5-7min. Na koniec wsyp cukier, garam masalę i dobrze wymieszaj pozostawiając wszystko na patelni przez jedną minutę.
Danie podawaj z ryżem.